Stressball for urolige hender

19 oktober 2021
Maria Laugesen

editorial

Vi kjenner alle følelsen av å ha urolige hender, og da oppstår det ofte et behov for å fikle med ting. Det skjer for eksempel når vi er nervøse, spent eller lignende. Og dette kan faktisk også skje for barna dine i flere forskjellige situasjoner, og for noen barn oftere enn andre.

Beroligende effekt med leker

En stressball er en leke som er designet for å fikle med. De kan ha forskjellige egenskaper, former og materialer, men har én ting til felles: de skaper en beroligende eller anti-stress effekt når du er i en nervøs, urolig situasjon. Dette kan barna dine være i bestemte situasjoner, men det kan også være at du har et barn med spesielle behov som ofte er rastløs eller urolig.

Stressballer er ofte myke slik at du kan klemme på de, og så har de gjerne enten kuler i seg, dutter på utsiden, eller en spesiell overflate som gjør dem interessante å merke på. Derfor vil fingrene hele tiden finne noe nytt å merke, og det virker beroligende på barn (og voksne).

En rekke positive egenskaper

Selvom stressballer og andre anti-stress leker er designet for å virke beroligende, så har de også en rekke andre egenskaper. De rare overflater, materialer og former er nemlig med til å forbedre finmotorikken hos barn og stimulerer følesansen. De kan også bidra til å trene konsentrasjon, gjenkjennelse av farger og former.

Derfor er det ikke bare en dårlig vane, men faktisk noe som kan trene barnets kognitive ferdigheter og finmotorikk. Men viktigst av gir det barna ro, og du vil ofte oppleve et helt annet barn etterfølgende. 

Stressballen kan du gi barnet i bestemte situasjoner, eller de kan selv ha den med seg for eksempel i lommen eller i sekken slik at den alltid er tilgjengelig når de trenger den.

Flere nyheter