Ortopediingeniør – hva gjør en ortopedisk ingeniør?

12 juni 2023
Eivind Øi

Innenfor medisinsk teknologi finner vi en rekke ulike yrker og fagpersoner, hvorav en av dem er ortopediingeniører. Disse er spesialister på tilpassing, utforming og produksjon av individuelt tilpassede ortopediske hjelpemidler. Her kan du finne ut mer om hva som kjennetegner dette yrket og hva en ortopedisk ingeniør egentlig driver med.

Ortopediingeniør

Utdannelse og kompetanse

For å arbeide som ortopedisk ingeniør, kreves det utdanning innenfor medisinsk teknologi eller ingeniørfag. Vanligvis vil dette være en bachelor- eller mastergrad på universitetsnivå, eller tilsvarende kvalifikasjoner fra andre utdanningsinstitusjoner.

I tillegg til den formelle utdannelsen vil en ortopedisk ingeniør også ha behov for en rekke spesifikke ferdigheter og kunnskaper. Dette innebærer for eksempel anatomisk kunnskap om ben og ledd, mekanisk kunnskap for å kunne stryke kroppen og materielldesign, samt en rekke spesifikke ingeniørkvalifikasjoner.

Tilpasning av ortopediske hjelpemidler

Hovedoppgaven for en ortopediingeniør vil typisk være å tilpasse spesifikke ortopediske hjelpemidler for pasienter. Dette kan omfatte alt fra proteser for ektefølte eller amputerte lemmer og lemmer, til ortoser for å støtte og beskytte ryggsøylen, beina og føttene.

En ortopedisk ingeniør vil generelt jobbe tett sammen med leger og andre spesialister for å sikre at hjelpemidlene de skaper er tilpasset pasientens individuelle behov. I mange tilfeller kan det også være nødvendig å bruke ulike teknologiske verktøy, som for eksempel 3D-printing, for å utvikle prototyper og hjelpe de pasientene med å utvikle hjelpemidler som er tilpasset deres kropp og individuelle behov.

Jobbmuligheter og karrierevei

Som ortopedisk ingeniør vil man typisk jobbe i en spesialisert bedrift eller organisasjon innen medisinsk teknologi og helsevesenet. I løpet av karrieren kan man imidlertid også ha mulighet til å bevege seg inn i ledende stillinger, som for eksempel avdelingsledere eller rådgivere innenfor helsevesenet.

Det finnes også muligheter for å utvikle seg videre innenfor yrket og å fungere som spesialist på ulike områder innenfor ortopedisk teknologi. Dette kan omfatte spesialisering innenfor utvikling av avanserte proteser, ortoser for ulike typer beinskader og leddproblemer eller hvordan implementere 3D-printing i produksjon av ortopediske hjelpemidler.

Ortopediingeniører spiller en viktig rolle i utvikling og produksjon av ortopediske hjelpemidler. De vil typisk ha spesialisert utdannelse innenfor medisinsk teknologi eller ingeniørfag og en rekke spesifikke ferdigheter og kunnskaper. På sitt beste jobber de tett sammen med leger og spesialister for å skape individuelt tilpassede hjelpemidler som kan forbedre livskvaliteten til pasienter med alt fra ben- og leddproblemer til komplikasjoner knyttet til amputerte lemmer. 

Flere nyheter