VM i bandy 1993

Norge har også vært med å arrangere VM i bandy, og i 1993 fant dette sted i Vikingskipet i Hamar. Vikingskipet hadde jo som kjent blitt bygget med tanke på Vinter-OL som skulle arrangeres i 1994, og VM i bandy i 1993 var det første arrangementet som ble avholdt i Vikingskipet. VM ble avholdt i begynnelsen av februar, og i 1993 var det den attende gangen at det ble avholdt verdensmesterskap i bandy. Det første verdensmesterskapet i bandy ble arrangert i 1957, og det var kun tre lag som deltok. Det var Finland som inviterte på det første verdensmesterskapet i bandy for menn, og det var Sovjetunionen som tok gullet.

Sovjetunionen var en virkelig kjempe innen bandy, og de tok alle de 11 første gullmedaljene i bandy VM. Sverige vant gullet i 1981, og gullmedaljen har alltid havnet til enten Sverige eller Sovjetunionen/Russland. Finland stakk av med den i 2004, men det er så lang den eneste gangen at noen andre har vunnet VM gullet i bandy for menn. Under VM i bandy i 1993 så var det Sverige som knuste Russland, og etter å ha gjort russerne til skamme med hele 8-0, så ble det nok ett svensk VM gull i bandy. Til manges overraskelse, så slo Norge Finland 5-3, og vant dermed bronseplassen i Vikingskipet.

VM i bandy og verdensmesterskapet

Norge har arrangert VM i bandy fire ganger, og vi har ikke hatt det siden vi åpnet opp Vikingskipet til verdensmesterskapet i 1993. Den gang var det åtte land som deltok. Norge har totalt vunnet en sølvmedalje og en bronsemedalje i løpet av alle de årene det har vært arrangert verdensmesterskap i bandy. Sovjet/Russland har tatt hele 23 gull, og Sverige har tatt 11. Også blant kvinnene er det Sverige og Russland som er overlegne. De kvinnelige norske bandyspillerne har tatt tre bronsemedaljer i løpet av de årene som bandy for kvinner har blitt arrangert. Det ble første gang arrangert i 2004, og Norge var vert i 2010.

VM i bandy for spente spillere